Swegon bytte trä och EPS mot wellpapp

Swegon är marknadsledande leverantör inom inomhusklimat. Och de tummar inte på kvaliteten i arbetet när de tar fram sina produkter. Detsamma gäller hållbarhetsstrategin där bland annat förpackningarna spelar en viktig roll. – Med PacsOns emballagelösningar har vi gjort stora besparingar, både ekonomiskt och miljömässigt, säger Johan Tynelius, inköpsansvarig på Swegons fabrik i Arvika.

Att vara bra på hållbarhet är i dag ett starkt konkurrensmedel. Något som PacsOn tog fasta på när de år 2019 kontaktade Swegon för att diskutera ett nytt sätt att emballera PARASOL, en av företagets storsäljare.
Från att tidigare ha varit förpackade i träboxar, som företaget själva snickrade ihop, blev lösningen bärande hörnstolpar i wellpapp.
– Vi fick ett antal förslag att titta på och tillsammans hittade vi en lösning. Det nya sättet att paketera innebar att emballagen fortfarande är stapelbara, samtidigt som vi fick bort allt trä helt och hållet, säger Johan Tynelius.

I stället för att som tidigare, lägga tid på att köpa virke och att spika träboxar i en bullrig arbetsmiljö, kan företaget nu i stället använda tiden till att snabbare få ut produkterna till väntande byggarbetsplatser. 
– Med små medel har vi gjort stora besparingar, vilket också har sporrat oss att göra andra förändringar, fortsätter Johan Tynelius.
– Året därpå, 2020, tog vi nästa steg. Då med vår klimatbaffel PACIFIC som emballerades med EPS-klossar, ett material som vi gärna ville få bort. Dels för att det innebar mycket nedskräpning, dels för att det är skrymmande. Även här tog PacsOn fram en fungerande lösning i wellpapp.

Positiv respons och tydliga hållbarhetsvinster

Företagets nya sätt att emballera sina produkter fick omgående ett positivt gensvar från byggarbetsplatserna. Fördelarna blev tydligt märkbara, inte minst sett ur ett hållbarhetsperspektiv. Mindre spill, inga EPS-klossar som gick sönder och spreds för vinden, smidigare transporter i bygghissar och inget extraarbete att bryta upp träburar för att få fram produkterna. 
– När det gäller PACIFIC har vi ersatt EPS:en rakt av. Wellpappen är så stark att det inte behövs någon extra emballering. Det är bara sträckfilm och topp-plast, sedan är det klart, säger Kristian Magnusson, logistikansvarig på Swegon.
– Det är inte den sorts wellpapp som man tänker på i första hand. Den tål en hel del väta, mycket belastning och fungerar perfekt.

Tack vare samarbetet med PacsOn och den nya förpackningslösningen har Swegon kunnat minska både lagrings- och transportkostnader. Men företagets hållbarhetstänk slutar inte där. Nästa steg i utvecklingen är att hitta ett retursystem för att kunna återanvända emballaget till nya produkter.
– Med PacsOn har vi ett tätt och nära samarbete där vi hela tiden strävar mot förbättringar. Och resultatet har alltid blivit över förväntan, säger Johan Tynelius och skickar med ett råd till andra företag som är behov av smarta förpackningslösningar:
– Våga testa och våga att vara först. Då utmanar du både dig själv och dina samarbetspartners.

Johan Tynelius, inköpsansvarig på Swegon

"Med vårt nya emballage sparar vi mycket material, det går mycket snabbare att emballera, utan att tumma på kvaliteten. Godset är helt och snyggt när det kommer på plats hos våra slutkunder."

- Kristian Magnusson, logistikansvarig Swegon

Tony Olsson, produktansvarig Swegon