Ecorides nya emballage sparar tid, utrymme och förbättrar ergonomin

Elcykeltillverkaren Ecoride i Göteborg vet skillnaden på emballage och emballage. Genom att tänka nytt har de tagit fram en ”cykellåda” som sparar tid, förbättrar ergonomin och dessutom tar mindre utrymme. – Det blir ett partnerskap i den här typen av projekt. Vi kan vår produkt och PacsOn kan emballage. Tillsammans har vi hittat en bra lösning, säger Jenny Andersson på Ecoride.

Hos Ecoride är det full snurr. Bokstavligt talat. Efterfrågan på företagets cyklar är större än någonsin. I Göteborg monteras och godkänns varje cykel manuellt innan de går vidare till packning för att därefter levereras hem till kund. Emballeringen av cyklarna är en viktig del för att säkerställa att cykeln är i perfekt skick när kartongen öppnas av kunden. Men emballaget har också andra funktioner. 
– Emballaget är ju det första kunden ser och ger därmed ett intryck av hur bolaget är. För många är det deras första möte med Ecoride, säger Jenny.

Förpackningen har en avgörande roll

Hållbarhet är något som Ecoride arbetar hårt med, där förpackningar spelar en stor roll för att minska företagets miljöpåverkan. 
– Det är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Att se över hela kedjan. Och vi vill att emballaget ska göra så liten påverkan som möjligt och att det ska kunna hanteras på ett bra sätt. Att kunden ska kunna återvinna och lämna emballaget i rätt kärl för återvinning.

Sagan om Ecoride började 2008. Visionen var att utveckla en riktigt bra elcykel, ett hjälpmedel för att ta sig mellan olika platser. Sedan dess har Ecoride haft en imponerande resa och har under åren tillverkat fler än 100 000 cyklar. De senaste tio åren har bolaget tiodubblat sin omsättning och säljer i dag årligen cyklar för cirka 300 miljoner kronor.

Innovativ lösning med flera fördelar

I takt med att företagets tillväxt har också behovet av en rationell hantering av produkterna blivit allt viktigare. Med erfarenhet från företagets första femton år ville de utveckla cyklarnas emballage. Och de vände sig till PacsOn.

Det gemensamma projektet utgick ifrån att Ecoride helt enkelt ville skapa en smartare förpackning på ett antal punkter. För PacsOn innebar det att sätta sig in i förutsättningarna, addera kunskaper från mängder av andra projekt och sedan skapa en ännu bättre lösning. Den nya förpackningen har tre stora fördelar. Den går snabbare att hantera, den ger bättre ergonomi och den tar mindre plats.
– Den gamla lösningen var en låda där cykeln packades i uppifrån. Det innebar att varje cykel fick lyftas i och ur. Det blev väldigt många repetitioner för vår personal. Genom att få bort det har ergonomin förbättrats avsevärt. Cykeln stannar på golvet och förflyttas med sina hjul.

Projektet har skapat ett starkt partnerskap mellan Ecoride och PacsOn, som Jenny Andersson ser fram emot att utveckla framöver.
– Vi tittar hela tiden efter vilka förbättringar, små som stora, vi kan göra för att det ska bli en ännu bättre lösning. Det är nästa steg i det här projektet. Och det är bara tillsammans som vi kan göra det.