Det underlättar arbetsdagen för våra vardagshjältar.

Städbolagen gör stor skillnad för att öka trivseln i många miljöer – på kontoret, i köpcentret eller hemma. Att ta väl hand om lokalvårdarna, våra vardagshjältar, blir därför viktigare än någonsin. Linda Alsed har arbetat på HSB Städservice i 20 år och här delar hon med sig av vad som är viktigt i längden för att trivas och må bra på arbetsplatsen.

Det är en måndagseftermiddag på Asecs köpcenter i Jönköping och Linda Alsed har varit igång sedan tidig morgon. Förmiddagen går åt till att maskinskura golv, tömma sopor, desinficera kontaktytor och städa toaletter, källare, förråd, trappor och hissar. Innan Linda går hem för dagen desinficerar hon alla kontaktytor en gång till.
– Jag har varit på HSB Städservice i över tjugo år nu och trivs med att arbeta på Asecs, det är kul att gå till jobbet. Det händer mycket roligt som vi får vara med på.

HSB-stadservice-350x350.jpg  HSB-stadservice-Linda-Ahlsed.jpg

Utbildning ger trygghet

Under dessa 20 år i branschen har hon fått ta del av en mängd utbildningar, bland annat i ergonomi. Hon har även ständig kontakt med arbetsledaren Karin Koch. Om det dyker upp något problem under dagen kan hon ringa och bolla med henne. Allt detta ökar trivseln och tryggheten på arbetsplatsen.
– All utbildning som jag fått genom åren skapar trygghet. Jag märker även att de nyanställda får utbildning som gör dem tryggare i arbetet. Vi har blivit PRYLcertifierade och fått utbildning mot hot och våld, säger hon.

Maskiner som underlättar

På arbetsmiljöfronten har det hänt mycket de senaste åren. De tunga, vattenfyllda skurhinkarna har bytts ut mot ordentliga städ- och skurmaskiner. Maskinerna har gjort att Linda Alsed och hennes kollegor
inte behöver komma i kontakt med kemikalier längre samtidigt som de har minskat förbrukningen. PacsOn levererar bland annat städmaskiner, men även redskap, moppar, dukar och allt som HSB Städservice kan tänkas behöva.
– Det är aldrig några problem att köpa in nya maskiner om vi behöver. Maskinerna underlättar verkligen i vardagen. Vi ser hur mycket renare resultatet blir med en maskin, det är oslagbart. Idag är jag inte lika trött längre när jag går hem från jobbet, avslutar Linda innan hon återgår till att städa köpcentrets toaletter med en nyinköpt I-mop.

Hej!

Karin Koch, Arbetsledare HSB Städservice

Hur gör ni för att medarbetarna ska trivas och må bra på arbetet?
– Ett vanligt år träffar vi medarbetarna mycket och försöker alltid vara väldigt tillgängliga för frågor. Om vi har lokalvårdare ute på plats som till exempel på Asecs följer vi upp flera gånger i veckan. Vi har regelbundna APT-möten och gör roliga aktiviteter några gånger per år. Medarbetarna får också regelbundna utbildningar som gör att de känner sig trygga i sin arbetsroll. Men det absolut viktigaste är att vi ser medarbetarna, tar hand om och pratar med dem.

Vad är viktigt för en bra och ergonomisk arbetsmiljö?
– De ska känna sig säkra på sitt arbete och ergonomi är jätteviktigt i vårt jobb. Vi försöker variera medarbetarnas arbetsuppgifter för att det inte ska bli statiskt. Vi vill också vara i framkant när det gäller maskiner och material. Hos oss behöver medarbetarna inte dosera kem själva utan det sker genom maskiner till exempel.

Varför är det viktigt för er?
– Vi vill att vår personal ska trivas och hålla sig friska – både för egen och andras skull. Människor som mår bra gör ett bra jobb och då bli kunderna väldigt nöjda. Allt hänger ihop.