Från bokhandel till e-handelsboom

Familjeföretaget PacsOn Helmer Nilsson firar nittio år, och kan blicka tillbaka på ett århundrade som innehållit allt från en storbrand till digitalisering. Under tiden har de gått från bokhandel på Storgatan till en modern leverantör, av såväl förbrukningsvaror och service, som vet att nya tider kräver nya lösningar. Omställningen till digitaliserad affär har varit utmanande – men av erfarenhet vet man att personliga relationer ändå varar längst.

Ett företag som varit verksamt i nittio år och som har sett och varit en del av stora samhällsförändringar. En sådan har varit digitalisering och den ökade konkurrens som internet innebär. 

– Det gör att vi måste jobba ännu mer med att effektivisera och utveckla. Men främst tror jag att vår lokala närvaro, vår spetskompetens och alla de kundanpassade lösningar vi erbjuder har gjort att vi lyckats fortsätta vara det första lokala valet, säger PacsOn Helmer Nilssons VD Bo Jareblad. 

PacsOn Helmer Nilsson är i grunden ett familjeföretag och än i dag arbetar delar ur familjen kvar. Fredrik Edevik är säljare på företaget, och hans morbror Curt Edevik var delägare och drev företaget på Folke Nilssons tid, Helmers Nilssons son. Han tror att oavsett vilka utmaningar som e-handel och digitalisering ställer företaget inför, så är det affären människor emellan som är avgörande. 

– Jag känner både ett stort ansvar och en stolthet över att fortsätta föra PacsOn Helmer Nilsson vidare. Företaget har ett gott rykte om sig att göra ärliga affärer. Det ryktet tror jag fortsatt kommer leva kvar i framtiden, säger han. 

PacsOn har gått från att vara en grossist till ett serviceföretag som hjälper kunden att effektivisera och hitta smarta lösningar för just deras behov – det är så man kunnat vara störst på sin lokala marknad i nittio år, och fortfarande är det. Trots att det funnits både motgångar och utmaningar. 

En katastrof som blev något gott

Under åren som gått så är det främst en händelse som sticker ut, och som många medarbetare som var med har ett starkt minne av: branden 2004, då både lagret och kontoret brann ner till grunden. En händelse som man trots stora materiella förluster lyckades vända till något positivt för företaget.

– Den händelsen svetsade oss samman med våra leverantörer och kunder på ett väldigt fint sätt. Många kunder stöttade oss, och hela personalen gick samman och fick företaget på fötter igen, leveranserna fungerade trots omständigheterna och efter bara ett halvår var lokalerna uppbygga igen. Det skapade en fantastisk gemenskap, säger Bo Jareblad, som menar att förmågan att lösa kundens problem och hålla sig relevanta i en ombytlig bransch, också till stor del beror just på gemenskapen som lever kvar i huset. 

– Personalen är kärnan i vår verksamhet, och vi har byggt en kultur där vi hjälper varandra och våra kunder, det sitter i väggarna och är en riktig superstyrka. 

Nya tider – nya affärer för den som är lyhörd

Det var på Storgatan i Växjö som Helmer Nilsson startade sin bokhandel 1929, och i Växjö ligger än i dag butiken som erbjuder allt för den som vill underlätta sitt arbete med hjälp av kontorsmaterial, men även förbrukningsartiklar, industriemballage, hygienartiklar och städprodukter. Varor som företag efterfrågat i 90 år – och fortfarande efterfrågar. 

Visst är butiken fortfarande kärnan i verksamheten, men i takt med att samhället radikalt förändrats sedan 1929, har även PacsOn Helmer Nilssons lyssnat på vad nya tider innebär för nya behov, och byggt ut verksamheten med en viktig service: förpackning och emballage. E-handeln har exploderat de senaste åren, och vi har skräddarsytt många lösningar för företag så företagets kunder kan bedriva sin kärnverksamhet effektiv. 

– Vårt fokus i dag ligger mycket på förpackning och industriemballage, som kartonger, plast och bubbelfolie. Vi har vuxit enormt på den sidan de senaste tio åren, och i dag är våra största kunder industrier och fabriker i tillverkningsledet. Vi har alltid varit ett företag som hjälper andra företag, det har gjort att vi har nystat upp affärer på områden som vi inte tidigare verkat inom, men där vi ser en efterfrågan hos kunden. Vi hjälper våra kunder att lösa olika problem så dom kan ta hand om deras kärnverksamhet, säger Bo Jareblad.
 

FAKTA

PacsOn Helmer Nilsson grundades 1929 av Helmer Nilsson, som öppnade butiken på Storgatan. 1965 bygger man ett stort centrallager, som är Sveriges första i branschen. 1977 blir Helmers son, Folke Nilsson, ny vd för bolaget. Helmer själv slutar arbeta i företaget 1994, han är då 88 år gammal. 

2008 blir företaget helägt av familjeföretaget Herenco, med säte i Jönköping, och 2016 byter man namn till PacsOn Helmer Nilsson. 

I dag har PacsOn Helmer Nilsson verksamhet i Växjö, Ljungby, Malmö och Sölvesborg. Företaget omsätter 225 miljoner kronor och har ca 40 anställda.