Välkommen till PacsOns hållbarhetsutbildning!


Under 2024 tog vi fram en grundläggande hållbarhetsutbildning som varit obligatorisk för alla våra medarbetare att gå. Nu vill vi dela med oss av kunskapen till dig som är kund, leverantör eller samarbetspartner till oss på PacsOn. Utbildningens syfte är att skapa förståelse, väcka engagemang och visa hur vi tillsammans kan göra skillnad.

Välkommen att följa med på vår resa!

Källhänvisning finns i beskrivningen till repsektive klipp på YouTube.

Del 1: Cirkularitet

Återvinning, cirkuläret, materialflöden, cirkulära produkter – vad betyder allt detta? Henric ger en introduktion till det biologiska och tekniska kretsloppet och hur vi ska tänka när det gäller återvinning.  

Idag överutnyttjar vi jordens resurser med 1,5 gång. Men vad innebär det egentligen och vad kan vi göra åt det? Henric går även igenom de fyra ekosystemstjänsterna och linjär vs cirkulär ekonomi.

Vår utbildare - Henric Wahlgren

Henric Wahlgren är Sustainability Manager på PacsOn och har arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor i 18 år. Henric har en magisterexamen i miljövetenskap från Linköpings universitet och har arbetat inom flera olika roller och branscher: som konsult och rådgivare, som projektledare inom både hållbar stadsbyggnad och hållbara transporter samt som Sustainability Manager inom möbelindustrin och nu inom förpackningar, emballage och förbrukningsprodukter.

Henric drivs av att hållbarhet i grunden handlar om förändringsledning och om att kommunicera förändringen på ett sätt som gör den så lockande att så många som möjligt vill vara en del av den. Det viktigaste, menar Henric, är att vi tar nödvändiga steg i rätt riktning, minskar vår negativa påverkan och hela tiden strävar efter att bli, och agera, lite bättre varje dag.

Del 2: Återvinning

I det här avsnittet reder vi ut begreppen återvinning, materialåtervinning och cirkulär återvinning och får veta varför återvinning är nyckeln till en mer hållbar utveckling. 

Produktens design och material är avgörande för om en produkt kan materialåtervinnas eller återvinnas cirkulärt. På PacsOn hjälper vi våra kunder att tänka in återvinning redan vid val av produkt. 

Vi tittar närmare på gällande och kommande lagstiftning som har till syfte att öka återvinningen och mängden återvunnet material när det gäller förpackningar. 

Hur kan vi som företag och individer ta oss an hållbarhetsutmaningen?

Kata Nylén, legitimerad psykolog med inriktning mot organsiations- och klimatpsykologi, berättar om hur vi, både som företag och individer, kan förhålla oss till hållbarhetsutmaningen och hitta vår roll utifrån våra värderingar. 

Del 3: Materialskola - Förpackningar och förbrukningsmaterial

Hur ska man tänka vid val av produkt och material?

För att kunna avgöra om en produkt eller ett material är mer eller mindre hållbart måste vi först titta på vilken uppgift som produkten ska lösa. Det är helt avgörande för att kunna säga huruvida produkten är hållbar eller inte. 

Först och främst behöver vi alltså se till att vi har rätt produkt med rätt kvalitet för syftet. Vi behöver också veta vilka omständigheter produkten kommer att utsättas för. Därefter finns det ett antal frågor som vi kan ställa oss för att göra mer hållbara val. Dessa ska vi nu fördjupa oss i.
 

Lär dig mer om:

Återvunna material

Monomaterial

Miljömärkningar

Biobaserade vs fossila material

Finns det verkligen hållbara förpackningar?

Ofta benämns en produkt som "hållbar" eller "miljövänlig" när den bär en miljö- eller spårbarhetscertifiering eller är tillverkad av ett alternativt material eller med lägre CO2-utsläpp.

Men räcker det för att vi ska kunna säga att en produkt är "hållbar"?
Se Henrics föreläsning från Scanpack 2024, där han belyser riskerna med att benämna en produkt som hållbar, bara utifrån ett antal kriterier som dessa och varför vi måste se till helheten.

Dessutom ger han tips på hur vi kan tänka när det gäller förpackningens miljöpåverkan i relation till miljöpåverkan från produkten som den ska skydda.

Del 4: Så jobbar PacsOn med hållbarhet

Vi måste ställa lika höga krav på våra leverantörer som vi gör på oss själva. I det här klippet berättar Henric om hur vi väljer och utvärderar våra leverantörer.

Vilket företag vill vi vara utifrån hållbarhetssynpunkt? I det här klippet berättar Anders Dahl, VD för PacsOn-gruppen, om vår långsiktiga målbild på PacsOn.

Hur jobbar vi tillsammans med våra kunder? I det här avsnittet går vi igenom vårt angreppssätt och hållbarhet som mervärde.

Hur går en behovsanalys till ur ett hållbarhetsperspektiv? Det berättar Henric mer om i det här avsnittet.

Henric berättar om vårt hållbarhetsverktyg och går igenom vilken sorts data vi kan leverera till våra kunder.

Vi använder oss i dagsläget av CO2-schabloner för att beräkna koldioxidutsläpp på våra produkter. Men hur fungerar det i praktiken?

I det här avsnittet går Henric igenom vad scope 1,2 och 3 innebär och hur vi på PacsOn kan se på dem i vår egen verksamhet.

I det här avsnittet berättar Malin Larsson, konsult inom kvalitét för PacsOn-gruppen, om våra certifieringar och vad de innebär. 

I det här avsnittet berättar Ann Fröjd, HR-chef inom PacsOn-gruppen, om hur vi arbetar för att skapa och upprätthålla en trivsam, säker och hållbar arbetsplats. 

PacsOns Hållbarhetsutbildning

Om du har frågor eller synpunkter på innehållet på denna sida går det bra att mejla dessa till: info@pacson.se