Materialguide

Vilken eller vilka typer av material och/eller egenskaper bör eftersträvas vid inköp av förpacknings- och emballgeprodukter?

Den här materialguiden förklarar hur vi på PacsOn arbetar med olika typer av material, med fokus på hållbarhet. Ett viktigt arbete där vi alltid behöver analysera helheten innan ett material eller en produkt kan bedömas vara ett bättre alternativ.

Plast

Monomaterial - en och samma plast-sort/typ

Genom att välja produkter av monomaterial underlättar vi återvinningen. Både i första ledet (den som slänger) och vid materialåtervinningen eftersom det inte behöver separeras.
   Om stora flöden av samma typ av material kan skapas (till exempel PE-plast) från olika artiklar finns det möjlighet att skapa cirkulära flöden med en producent.

100 % återvunnen plast (PCR)

En fallande stege, där ju mer Post-Consumer-Recycled (PCR)-innehåll produkten innehåller, desto bättre. Mängden PCR är ett bra mått på hur cirkulär produkten är. Återvunnen plast har cirka 3,5 gånger lägre klimatpåverkan än jungfrulig plast.

Biobaserad plast

Plast där råmaterialet är av biologiskt ursprung i stället för fossilt. Biobaserad plast är helt eller delvis tillverkad av förnyelsebar råvara, exempelvis trä, majs och sockerbetor i stället för fossil olja. Ett kemiskt identiskt material där råvaran har en mycket lägre klimatpåverkan än fossilt baserad plast.
   Det fungerar på samma sätt som när slaktavfall och biprodukter från skogen syntetiseras till att bli HVO100.

OBS: Här måste råvarans ursprung kontrolleras så att den inte bidrar till skogsskövling.

100 % återvinningsbar (i linje med NPA:s kriterier)

Näringslivets Producentansvar har tagit över FTI:s roll som ansvarig för att samla in avgifter kopplade till förpackningar och emballage. Deras avgiftsmodell är baserad på kriterier om en produkt är återvinningsbar eller inte. Det är alltid lägst avgift för de produkter som bedöms som återvinningsbara (primärt produkter av monomaterial).

OBS: Plastprodukter med ett tryck som täcker mer än 60 % av ytan bedöms inte som återvinningsbara.

Biologiskt nedbrytbar plast av biologiskt ursprung
Ska endast användas för soppåsar eller annat förbrukningsmaterial som vanligtvis inte hamnar i plaståtervinning. Att kasta nedbrytbar bio-plast i plaståtervinningen är som att kasta papper i den – det förstör återvinningen. Poängen med att använda bio-plast, som är komposterbar, är främst om vi har möjlighet att kompostera stora mängder biologiskt avfall, vilket är bäst ur miljösynpunkt. Alternativt om produkten skulle ha hamnat i förbränning oavsett då bio-plasten har lägre klimatpåverkan än fossil plast.

RecyClass

RecyClass-certifieringen är ett frivilligt certifieringssystem som visar graden av återvinningsbarhet av plastförpackningar och återvunnet innehåll av plast som används i produkter.

Well/papper

Monomaterial - en och samma plast-sort/typ

Att välja produkter av monomaterial underlättar vid återvinningen. Både i första ledet, den som slänger, och vid materialåtervinningen då material inte behöver separeras.

FSC®-certifierat

Forest Stewardship Council är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Certifierade skogsägare tar ett ökat ansvar för skogsskötseln utifrån ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter. Det innebär bland annat att de har koll på värdefulla miljöer, sätter av en viss procent av skogsmarken för naturvård och ser till att lokalsamhället kan lämna synpunkter inför deras åtgärder.
   Varje aktör som tar över ägandet av FSC-certifierad skogsråvara måste vara certifierade enligt FSC:s spårbarhetsstandard. FSC är i dag det trovärdigaste sättet att verifiera att materialet inte har bidragit till förlust av biologisk mångfald. Det gör att vi kan garantera att råmaterialet kommer från hållbart brukade skogar där social hänsyn tagits i alla led och ingen form av barnarbete förekommer.

Miljömärkt

Miljömärkningar är utvecklade för att informera konsumenter om produkternas påverkan på miljön och hållbarhet. Det ger även en viss grad av garanti att de uppfyller vissa kriterier. På så sätt är miljömärkningar ett användbart verktyg för att välja produkter som har en mindre påverkan på miljön och människor.
   Trovärdiga miljömärkningar – exempelvis Svanen och EU-blomman – baserar sina kriterier på en livscykelanalys (LCA). De har utvecklat kriterier för att kontrollera de aspekter av tillverkningen av råmaterial och produkter som har störst påverkan.

100 % återvunnen papp/papper (PCR)

Ju mer Post-Consumer-Recycled (PCR)- innehåll produkten innehåller, desto bättre. Mängden PCR är ett bra mått på hur cirkulär produkten är där snittinnehållet av PCR i well är 70 %. Mängden återvunnet innehåll varierar oftast i relation till krav på hållfasthet. Kraftliner = 0 % återvunnet och Testliner = 100 % återvunnet.

Alternativt råmaterial till trä

Wellprodukter som innehåller alternativa råmaterial till trä (gräs, vete eller annat) kan vara ett bra sätt att minska miljö- och klimatpåverkan om materialet är en restprodukt. Fler och fler tillverkare tittar på möjligheten att till exempel blanda in halmstrå i sin produktion.

OBS! Produkten måste kunna återvinnas som vanlig well/papp/ papper. Annars skapas en ”end-of-pipe”-lösning som bara leder till ökad förbränning av wellpapp.

100 % återvinningsbar (i linje med NPA:s kriterier)

Näringslivets Producentansvar har tagit över FTI:s roll som ansvarig för att samla in avgifter kopplade till förpackningar och emballage. Deras avgiftsmodell är baserad på kriterier om en produkt är återvinningsbar eller inte. Lägst avgift är det alltid för de produkter som bedöms som återvinningsbara (primärt produkter av monomaterial).

OBS! För produkter av wellpapp godkänns fem viktprocents inblandning av annat material (till exempel plastfilm) för att klassas som återvinningsbart.

Metall

100 % återvunnen råvara

En fallande stege, där ju mer Post-Consumer-Recycled (PCR)-innehåll produkten innehåller, desto bättre. Mängden PCR är ett bra mått på hur cirkulär produkten är och återvunnen metall har en mycket lägre klimatpåverkan än jungfrulig metall. För aluminium är koldioxidutsläppen 96 % lägre än för produktion av nytt aluminium, för stål är det 87 %. Utsläppsskillnaden beror
på att brytning av ny metall är mycket energikrävande.

Trä

100 % FSC®-certifierad

Forest Stewardship Council är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Certifierade skogsägare tar ett ökat ansvar för hur de sköter sin skog utifrån ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter. Det innebär bland annat att du har koll på värdefulla miljöer i skogen, sätter av en viss procent av skogsmarken för naturvård och ser till att lokalsamhället har möjlighet att lämna synpunkter inför dina åtgärder. Varje aktör som tar över ägandet av FSC-certifierad skogsråvara måste vara certifierade enligt FSC:s spårbarhetsstandard. FSC är i dag det trovärdigaste sättet att verifiera att materialet inte har bidragit till förlust av biologisk mångfald. Det gör att vid försäljning av FSC-certifierade produkter kan vi garantera att råmaterialet kommer ifrån hållbart brukade skogar där social hänsyn tagits i alla led och där ingen form av barnarbete förekommer.

Kemikalier

100 % biologiskt nedbrytbar

”Biologiskt nedbrytbara” produkter anses vara de som bryts ned biologiskt under en enda generation. Bortsett från de naturliga elementen som vatten, koldioxid, naturligt förekommande mineraler och biomassa efterlämnar de inte några skadliga partiklar bakom sig.

100 % biologiskt/förnybart ursprung för innehållet

På samma sätt som biomassa används för att göra plast, kan biomassa användas för att ersätta fossilt råmaterial när kemikalier tillverkas vilket minskar dess klimatpåverkan.

Miljömärkt

Miljömärkningar är utvecklade för att informera konsumenter om produkternas påverkan på miljön och hållbarhet. Det ger även en viss grad av garanti att produkterna uppfyller vissa kriterier. På så sätt är
miljömärkningar ett användbart verktyg för att välja produkter som har en mindre påverkan på miljön och människor.

Trovärdiga miljömärkningar – exempelvis Svanen, Bra Miljöval (Falken) och EU-blomman – baserar sina kriterier på en livscykelanalys (LCA). De har utvecklat kriterier för att kontrollera de aspekter av tillverkningen av råmaterial och produkter som har störst påverkan.

OBS! Här är miljömärkning extra viktigt eftersom innehållet av farliga/skadliga kemikalier är begränsat. Något som är av vikt när vi använder dem.

8.png       2.png       3.png

Vårt angreppssätt

Vi pratar hellre om hållbara lösningar än om hållbara produkter. För att kunna avgöra hur hållbar en produkt är måste vi nämligen se till helheten, menar vi.
Vårt angreppssätt när vi ska hjälpa våra kunder att minska sitt klimatavtryck är därför baserat på fyra steg: 

1. Vi arbetar med helheten

Genom nära och långsiktiga relationer lär vi känna våra kunder och deras verksamhet på djupet. På så sätt kan vi föreslå de lösningar som passar kundens verksamhet bäst. Vi hjälper våra kunder att minska deras totala klimatavtryck genom att välja rätt produkt, minska sina transporter, sin materialåtgång och sitt svinn. Allt utifrån deras utmaningar och behov.

2. Rätt produkt för rätt ändamål

Tillsammans med kunden gör vi en behovsanalys som tar hänsyn till vilket syfte produkten fyller, vilka omständigheter den kommer att utsättas för och vilka krav den måste uppfylla. Våra experter bidrar med kompetens och rådgivning som hjälper kunden att välja rätt produkt med rätt kvalitet utifrån syftet. Det är A och O för att kunna avgöra om en produkt är mer eller mindre hållbar. Genom att vara proaktiva och innovativa utmanar vi våra kunder och föreslår nya, smartare lösningar.

3. Vi eftersträvar cirkulära flöden

Vi vill undvika att nya resurser används. Därför prioriterar vi miljömärkta produkter av återvunna material och undviker produkter som försvårar återvinning.

4. Vi mäter koldioxidutsläpp

Med vårt hållbarhetsverktyg kan vi beräkna våra produkters miljöpåverkan. Det gör att vi kan mäta, redovisa och följa upp de förändringar som vi gör hos våra kunder på produktnivå.