Förbud mot engångsartiklar i plast 2021

Från 2021 förbjuds försäljningen av vissa engångsartiklar i plast enligt EU:s engångsplastdirektiv. Målet med direktivet är att minska konsumtionen av plast och plastprodukters inverkan på miljön inom EU. Direktivet ska börja gälla senast den 3 juli 2021 och i skrivande stund pågår ett arbete med att ta fram svensk lagstiftning för att leva upp till detta. Vad innebär direktivet för din verksamhet? Vilka produkter påverkas och vilka alternativ finns? Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi får från våra kunder.

Vilka produkter kommer att förbjudas?

Följande engångsprodukter i plast kommer att förbjudas och därmed plockas bort från vårt sortiment senast 2021:

-    Bestick (knivar, gafflar, skedar och ätpinnar)
-    Tallrikar (inkl. papperstallrikar med plastbeläggning)
-    Sugrör
-    Omrörare för drycker 
-    Bomullspinnar (tops)
-    Ballongpinnar
-    Livsmedelsbehållare i polystyren (t.ex. hamburgeförpackningar och hämtboxar i skumplast/EPS)
-    Dryckesförpackningar i polystyren inkl. korkar och lock
-    Muggar i expanderad polystyren (EPS)
-    Produkter gjorda av oxo-nedbrytbar plast

Vilka alternativ finns till engångsartiklar i plast?

Det finns en rad miljövänliga alternativ till engångsartiklar i plast i vårt sortiment. Dessa är istället tillverkade av förnybara och, i vissa fall, nedbrytbara material. Här listar vi  de vanligaste materialen och dess fördelar:

Trä

Trä är ett förnybart material som passar bra till exempelvis engångsbestick och dryckesomrörare. Våra engångsbestick i trä håller en hög kvalitet och ger ett exklusivt intryck. Efter användning sorteras trä som brännbart avfall. 

Träfiber

Träfiber är ett bra alternativ till bland annat brickor och dryckesbehållare. Dessa går att återvinna som papper (om de är rena). 

Papper och kartong

Papper och kartong är förnybara material som passar bra till bland annat tallrikar och muggar. I vårt sortiment hittar du en mängd olika varianter och storlekar. 

Bagasse

Bagasse är ett förnybart fibermaterial som bildas vid utvinning av socker ur sockerrör. Det används exempelvis till skålar, tallrikar och bägare. Materialet är nedbrytbart och kan komposteras. 

Palmblad

Tallrikar gjorda av palmblad får alla sitt eget unika mönster och är naturligt tilltalande. De tillverkas av fallna palmblad som sedan torkas, rengörs och pressas i olika former med hjälp av värme. Materialet är komposterbart. 
 

Vill du ha hjälp att hitta alternativ till dina engångsartiklar i plast?

Välkommen att kontakta ditt lokala PacsOn >>

pacson-karta-bolag.png

Utvalda miljövänliga engångsartiklar