Flera fördelar med rätt användning av sträckfilm
Sträckfilm är väl bara sträckfilm? Eller? Inte om du frågar Dragan Bajakic, Key Account Manager på PacsOn International. Hos honom ligger fokus på att optimera användningen av sträckfilm med hänsyn till maskintyp, hur lastpallen ser ut, vad som ska transporteras och hur, för att uppnå maximal besparing inom ekonomi, ergonomi och reducering av koldioxid. – Bristfällig användning av sträckfilm kan leda till att godset skadas under transport. Vårt jobb är att optimera med rätt plast för rätt ändamål!
I takt med att plastfilm har utvecklats med avancerad och modern teknik har dess egenskaper gjort samma resa. I dag kan du exempelvis köpa starkare, återvunnen film som skyddar emballaget lika bra trots att det inte behövs samma mängd som tidigare.
– Vi pushar hårt för att få företagen att använda så lite plast som möjligt. Filmen kan vara dyrare än vad kunden har haft tidigare, men i och med att det går åt mindre hjälper vi till att spara både plast och pengar, säger Dragan.
– Och PCR-material, plast som har återanvänts, är en trend som kommer allt starkare.
Allt handlar, menar Dragan, om att göra en ordentlig nulägesanalys hos kunden. Hur ser maskinparken ut? Vad använder de för film i dag? Hur är det med reklamationer och transportskador? Att köpa sträckfilm rullar oftast på av gammal vana där man köper samma film som man alltid har gjort. Då är det viktigt att bryta mönstret och våga ifrågasätta gamla sanningar.
– I takt med den tekniska utvecklingen inom plasttillverkning går framåt kan vi gå ner i tjocklek på plasten, men ändå få ett bättre resultat än tidigare. Kilopriserna på de avancerade filmerna är dyrare, men eftersom förbrukningen minskar finns det pengar att spara.
Fördelarna med att välja rätt film, berättar Dragan, handlar inte bara om att spara pengar. En annan viktig parameter är att minska CO2 avtrycket och öka ergonomin för operatörerna.
– När det går åt mindre plast blir det även färre byten av tunga rullar. Ergonomi är kanske inte det första som man tänker på när man pratar sträckfilm men det tillsammans med CO2 reducering har blivit en alltmer betydande del för många företag.
Dragan började arbeta på ett dotterbolag till PacsOn efter gymnasiet som 19-åring. I dag, nästan 20 år senare, är han fortfarande kvar och han älskar sitt arbete.
– Snart 20 år, det säger en del om vad jag känner för min arbetsplats…
– Jag började som maskinoperatör, fick utökat förtroende och antog tjänsten som produktionschef och sedan 12 år tillbaka arbetar jag inom försäljning som säljare och nu Key Account Manager. Jag brinner verkligen för det jag gör och har fått chansen att utvecklas. På PacsOn är jag Dragan, inte ett anställningsnummer.