Engångsmuggar med mer än 15% plastinnehåll blir helt förbjudna

Den 1 januari 2024 blir det förbjudet att släppa ut engångsmuggar som innehåller mer än 15% plast på den svenska marknaden. Genom att införa detta förbud kommer de engångsmuggar som fortsatt används på marknaden bestå till stor del av förnybara råvaror som bryts ned snabbare.

Förbudet mot engångsmuggar som innehåller mer än 15% plast är en del av ett större initiativ för att minska användningen av engångsartiklar i plast och förbättra vår miljö – EU:s engångsplastdirektiv. 

Den 3 november 2021 fattade regeringen beslut om en rad förordningar som genomför engångsplastdirektivet i svenska lagstiftning. Syftet med lagstiftningen är att minska nedskräpningen i samhället och för ett mer hållbart användande av engångsplast. 
Besluten handlar om att:

> Avlägsna vissa produkter från marknaden 
> Ersätta vissa produkter med bättre alternativ 
> Öka återvinningen 
> Vidta åtgärder som minskar nedskräpningen i samhället

Förbudet mot engångsmuggar med över 15% plastinnehåll kommer få en betydande påverkan på livsmedelsföretag och restauranger som vanligtvis använder dessa produkter. 

Alternativ till plastmuggar

Livsmedelsföretag och restauranger som i dagsläget använder engångsmuggar med plastinnehåll bör börja överväga mer miljövänliga alternativ, här nedan listar vi några vanliga alternativ:

Pappersmuggar
Engångsmuggar i papper är ett utmärkt och populärt alternativ till plastmuggar. Pappersmuggar är vanligtvis belagda med ett tunt lager av bioplast eller vax för att göra dem vattentäta. De är biologiskt nedbrytbara och lätta att återvinna. Genom att välja pappersmuggar av återvunnet papper minskar du även resursanvändningen.

Komposterbart material
Muggar tillverkade av komposterbart material som exempelvis bagasse (sockerrör) eller andra biologiskt nedbrytbara kompositer är ett är ett mer hållbart alternativ än plastmuggar. Dessa material kan kastas i komposten för att brytas ned naturligt utan att skada miljön.

Återanvändbara muggar
Ett annat alternativ är att erbjuda återanvändbara muggar till dina kunder eller besökare istället för engångsmuggar. Detta minskar avfallsmängden och uppmuntrar till ett mer hållbart användande.

Vi hjälper dig!

Vill du ha mer information eller behöver du hjälp att hitta ett alternativ till dina engångsmuggar i plast? Tveka inte att kontaka oss så hjälper vi dig att hitta rätt.