Martin och Kalle är bäst i Norden på kaffe.

Martin Bäcklund och Kalle Melander, på PacsOn Papperspartner i Västerbotten, är bäst i Norden på att göra kaffe. Det stod klart när de, 2017, tog hem segern i Coffee Professionals Cup på Friends Arena.

- Vi hade lagt ner mycket tid på att förbereda oss inför tävlingen. Därför var det extra skönt att vi kunde ro hem segern. Affärsmässigt är det här den bästa marknadsföringen som vi kan få när vi säljer våra produkter, säger Martin Bäcklund.

40 års erfarenhet

PacsOn Papperpartner i Västerbotten har sålt kaffemaskiner sedan 1988. Martin och Kalle har inte varit med så länge, men tillsammans har de drygt 40 års erfarenhet i branschen. På den tiden har de hunnit med att sätta sig in i mycket av kaffets hemligheter. Det är nu inte helt enkelt. Kaffe har exempelvis 940 smakämnen och det ska jämföras med vinets 500.

Syftet med tävlingen är att branschen ska lyfta nivån och smaken på kaffet på jobbet. Varje lag fick ha med sig sin egen kaffemaskin och all utrustning som är kopplad till den. Tävlingen gick ut på att visa prov på tekniskt kunnande om automaten, ha kunskap om kaffe och göra en fin presentation inför juryn.

Lyckad kaffeblandning

Kvalet gick till så att lagen blev tilldelade ett för tävlingen framtagen kaffeblend som bestod av bönor från Brasilien, Kenya och Etiopien. De tävlande fick sedan två timmar på sig att plocka fram den tänkta karaktären på kaffet. Team PacsOn plockade fram ett kaffe med tydlig ton av Etiopien (Bergamott och citrus toner), sedan undertoner av Kenya (mörkabär/svartavinbär) och en viss nötighet från Brasilien. Utöver det skulle lagen göra en espresso, en caffe latte samt en signaturdrink, allt inom ramen av tio minuter.

PacsOns team lyckades pricka vad det var i kaffeblandningen och blev bäst i kvalet. Den innehöll 52 procent Etiopiskt kaffe vilket lagen fick reda på i finalen.

De lag som kvalificerade sig dit fick sedan ta fram en kopp kaffe som smakar som 100 procent Etiopiskt kaffe.

- Vår kopp hamnade så nära referenskoppen man kan komma. Det gjorde att vi kunde vinna tävlingen, berättar Martin.

Automatkaffe bättre än hembrygt

Kaffe smakar annorlunda i olika världsdelar och det gäller att ha koll på smakerna. Martin har under åren i branschen besökt producentländer och gårdar som framställer kaffet och prövat otaliga olika smaker. Kalle och Martin har även skaffat sig en stor inblick i hur man programmerar kaffeautomaterna.

- Det har hänt en hel del i branschen. För tio år sedan handlade det om en maskin med en funktion. Idag är det så att kaffet i automaten på jobbet är bättre än det som görs hemma. Det är också dit vi vill komma. För att få det ultimata kaffet på jobbet behövs en kombination av tre viktiga saker. Kunskap om kaffe, kaffemaskinen och serviceavtal med rengöring från en och samma leverantör, säger Martin Bäcklund.